Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Voluntarii de la Paraclisul CMN organizează de ani de zile activităţi filantropice. Cum au fost afectate campaniile de pandemie

Voluntarii CMN
Voluntari CMN

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) organizează de ani de zile activităţi prin care vin în ajutorul semenilor.

Inclusiv de la apariţia pandemiei în România, ei s-au mobilizat exemplar şi i-au ajutat pe cei aflaţi în suferinţă, potrivit basilica.ro.

Citește și: Experții OMS anunță că UN SFERT din populația lumii va avea probleme cu auzul în următorii ani

Despre cum au reuşit acest lucru, şi cum vor mai continua, ne-a vorbit Dănuţ-Viorel Prună, voluntar coordonator al voluntarilor CMN.

Basilica.ro: Cine este Dănuț Prună? Cu ce vă ocupaţi şi cum aţi ajuns să faceţi voluntariat?

Dănuţ Prună: Sunt un om obișnuit, care provine dintr-o familie numeroasă, suntem 5 frați care am avut o copilărie frumoasă, petrecută în mare parte la bunici. Și eu, la rândul meu, am o familie numeroasă, am 5 copii și îi dau slavă lui Dumnezeu pentru toate câte mi-a dăruit în această viața. Din punct de vedere profesional, sunt ofițer MApN în cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene.

Întâlnirea cu Arhim. Ciprian Grădinaru

La un moment dat, am trecut printr-o grea încercare a vieții. Acest lucru m-a făcut să cer ajutorul Bisericii. O bună prietenă mi-a spus că se sfințește o biserică și, dacă vreau, să merg pentru că se intră în Sfântul Altar. După ce m-am închinat la sfintele moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur de la Paraclisul CMN și am intrat în Sfântul altar, am mers spre stația de autobuz, îndreptandu-mă către casă. Așteptând autobuzul, o doamnă pe care nu o cunoșteam m-a întrebat dacă am vorbit cu Părintele Ciprian Grădinaru. M-am întors la biserică să vorbesc cu Părintele Ciprian. L-am cunoscut atunci, mi-a devenit duhovnic și din acel moment mi s-a schimbat viața.

Dintr-o persoană care avea nevoie de ajutor, am devenit o persoană care ajută oamenii. Așa au trecut 10 ani de când îmi hrănesc sufletul din ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. În tot acest timp, am simțit că pe măsură ce ajut oameni, și eu, la rândul meu, am primit și mai multe daruri de la Dumnezeu.

Basilica.ro: S-a împlinit un an de când a apărut pandemia în România. Ce aţi simţit în acele momente şi cum v-aţi gândit să ajutaţi?

Dănuţ Prună: Nu a fost foarte greu să ne mobilizăm când a început pandemia, deoarece la Paraclisul CMN s-a format o comunitate de oameni dedicați întrajutorării aproapelui, păstorită de Arhim. Ciprian Grădinaru. Cu toate acestea, a fost un an foarte greu, din cauza restricțiilor impuse de autorități, dar și pentru că nu se cunoșteau prea multe despre acest virus. Nu pot spune că nu ne-a fost teamă. Aveam familii acasă și îi expuneam și pe ei la acest risc. Într-un final, tot am luat acest virus, dar cu ajutorul Domnului am trecut cu toții cu bine. Tot ce pot să vă spun este că atunci când Îl ai pe Dumnezeu în suflet, nu ți se poate întâmpla nimic rău. Am simțit permanent ajutorul lui Dumnezeu în toată această perioadă.

În momentul declanșării pandemiei a trebuit să oprim toate campaniile care erau în desfășurare la acel moment, să replanificăm toate activitățile. Ne-am mobilizat spre colectarea de donații și ajutorarea celor mai afectați de pandemie. Ne-am focusat pe acea parte a populației care era cea mai afectată, mai exact bolnavii, bătrânii și familiile cu mulți copii.

Voluntarii CMN oferind ajutor unor familii cu mulţi copii

Am inițiat câteva campanii:

„Implică-te! Împreună reușim mai mult!” a fost inițiată în luna februarie 2020 cu scopul de a sprijini persoanele vulnerabile din mediul urban și rural, în perioada stării de urgență și alertă declarată, în contextul pandemiei de coronavirus. Beneficiarii, persoane vârstnice fără ajutor, bolnavi imobilizaţi şi familii cu foarte mulţi copii, au primit alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte, electrocasnice, măşti de protecţie şi cărti de rugăciuni în valoare de 450.000 lei. Campania continuă!

„Ajutor pentru elevi”: au fost oferite elevilor cu posibilităţi materiale limitate calculatoare, laptopuri şi tablete pentru a facilita participarea la cursurile on-line.

„Sprijin pentru spitale”. Voluntarii au asigurat suport logistic, preluând și distribuind produse de igienă și alimentare, donate de lanțuri de supermarket-uri şi restaurante la spitalele Matei Balș, Marius Nasta, Victor Babeș, Elias, Spitalul de Urgență București, Institulul Oncologic București, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul orășenesc din Urlați au fost sprijinite de voluntari cu echipamente medicale.

În cadrul parteneriatului dintre Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov, voluntarii au distribuit hrană caldă și cărti de rugaciune în sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6 (persoanele din sectorul 5 fiind sprijinite de voluntarii ISU). Beneficiarii au fost persoanele aflate în izolare socială, medicală, voluntară sau recomandată la domiciliu, din Capitală, în contextul epidemiei de coronavirus.

În perioada stării de urgenţă, în vederea protejării persoanelor aflate în imposibilitate de deplasare, voluntarii, cu sprijinul Sectorului Social Filantropic al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Primăria Generală a Capitalei, au preluat liste de cumpărături centralizate, au achiziţionat produsele și le-au livrat la domiciliul persoanelor vârstnice, cu dizabilități sau cazuri sociale, care au avut nevoie de sprijin în această perioadă. Voluntarii au identificat printre beneficiari şi persoanele care nu au posibilitatea să își plătească aceste cumpărături, venindu-le în întâmpinare cu sprijin financiar.

În perioada stării de urgenţă, voluntarii au asigurat suport la organizarea activității în adăposturi pentru oamenii fără locuință. Au oferit sprijin la igienizare, au oferit hrană și ceai. Voluntarii s-au implicat și în socializarea cu beneficiarii acestor adăposturi.

În perioada 19-20 aprilie 2020, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale s-au implicat și în acțiunile de oferire a Sfintei Lumini, Sfintelor Paști, a cărților de rugăciune la vreme de boală și necaz, a Pastoralei de Paşti 2020 și felicitărilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Basilica.ro: În ce circumstanţe i-aţi găsit pe oamenii din localităţile vizitate, mai ales pe timp de pandemie?

Dănuţ Prună: Oamenii erau speriați. Nu cunoșteau nimic despre acest virus, nu cunoșteau ce va urma, ce îi așteaptă, iar cea mai grea pentru ei a fost ruptura față de biserică. Pentru mulţi, biserica, pe lângă întâlnirea cu Dumnezeu, reprezenta și întâlnirea și comunicarea cu ceilalți consăteni. Preoții din toate comunitățile vizitate de noi erau singurii care cunoșteau situația persoanelor vulnerabile, singurii care le procurau medicamentele necesare sau hrana de zi cu zi. M-am bucurat foarte mult să observ că biserica are o infrastructură foarte bine pusă la punct. Acest lucru contează foarte mult în cazul oricărei situații neprevăzute.

Sprijin material pentru persoane fără ajutor

Basilica.ro: Ce situaţie a fost mai dificilă în această perioadă de pandemie? Prezentaţi-ne câteva cazuri care v-au impresionat.

Dănuţ Prună: Am întâlnit într-una dintre localități o bătrână care, deși avea 16 copii, fusese adusă și uitată de aceștia într-o localitate unde nu cunoștea pe nimeni. Această femeie era ajutată doar de o altă bătrână.

O altă situație care m-a impresionat foarte mult are legătură cu o localitate din Constanţa. Să ajungem acolo, am mers kilometri buni pe un drum de pământ, pe câmp. Odată ajunși acolo, am văzut o imagine dezolantă. Un sat cu foarte multe case părăsite, mai locuiau doar câteva zeci de familii. Am întrebat un localnic dacă au cabinet medical și mi s-a spus că nu au nici măcar magazin. El era singurul din sat care avea o mașină. Dimineața mergea la fiecare casă, făcea lista cu ce trebuie cumpărat și parcurgea zeci de km până la primul supermarket.

Un alt lucru care m-a impresionat mult este modul în care învățau copiii unei școli rurale în perioada în care erau închise școlile. Nu aveau semnal la telefon, nici internet, deci, despre învățământ online nu putea fi vorba. Învățătoarea aducea temele la magazinul din sat, de acolo erau preluate de copii, copiii își efectuau temele, apoi le aduceau înapoi la magazin.

Basilica.ro: Oferiţi-ne câteva dintre rezultatele proiectelor desfăşurate în pandemie.

Dănuţ Prună: Din luna februarie a anului trecut peste 5.000 de familii au fost sprijinite prin intermediul campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”. În cele 227 de acțiuni social-filantropice desfășurate în 187 de localități, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au oferit ajutoare materiale în valoare de aproximativ 450.000 de lei.

Alimente şi alte tipuri de produse oferite de voluntarii CMN

”Toți cei care ajută, să fie consecvenți!

Basilica.ro: Ce i-aţi îndemna pe cei interesaţi de voluntariat? Cui recomandaţi voluntariatul?

Dănuţ Prună: Este important ca toți cei care ajută să fie consecvenți, să aibă continuitate. Oamenii aflaţi în dificultate au nevoie de sprijin constant, permanent. Nu trebuie să așteptăm o anumită sărbătoare sau o anumită perioadă a anului să îi ajutăm. Pe de altă parte, voluntariatul este util pentru orice persoană de orice vârstă. De la copii până la bătrâni. Este educativ şi influenţează şi starea de bine a omului. Vă mărturisesc că am fost de câteva ori și cu fiul meu de 4 ani în campanii de voluntariat și este dornic să mai meargă. I-a plăcut foarte mult. Și tatăl meu în vârstă de 66 de ani mă însoțește uneori și se bucură pentru că se simte util și se întoarce seara acasă vesel şi fericit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.