Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a denunţat o abordare 'distructivă' a Franţei în Libia, pe care o acuză de faptul că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară

libia

Turcia a denunţat marţi o abordare ”distructivă” a Franţei în Libia, pe care o acuză de faptul că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară sfâşiată de un război civil de nouă ani, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Ankara de o ”responsabilitate istorică şi criminală”, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Franţa, pe care Macron o conduce sau mai degrabă nu reuşeşte să o conducă în acest moment, se află (în Libia) doar cu scopul de a-şi urmări interesele cu o mentalitate distructivă”, a declarat ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu.

”Pe de o parte, NATO consideră Rusia drept o ameninţare. Dar, pe de alta, Franţa, membră NATO, depune eforturi să consolideze prezenţa Rusiei” în Libia, a denunţat el într-o conferinţă de presă la Ankara.

Citește și: E război total! Silviu Mănăstire îi răspunde lui Cătălin Tolontan: Când ai combinații politice cu cei de la USR-PLUS, e suficient să îi prostești pe cei mai slabi de înger

Aceste schimburi de replici au loc în plin scandal al tensiunilor între Ankara şi Paris, aliaţi în NATO, cu poziţii diferite în războiul din Libia.

Turcia susţine militar Guvernul de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU, împotriva forţelor mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om în estul Libiei. Haftar este susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Rusia.

Franţa îl susţine pe Haftar, potrivit multor analişti, în pofida faptului că Parisul dezminte.

În pofida intereselor divergente ale Turciei şi Rusiei în Libia, cele două ţări ”lucrează la un armistiţiu”, a subliniat Mevlüt Cavusoglu.

După căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, în urma unei revolte populare, Libia a intrat în haosul unor conflicte şi lupte pentru putere.

Forţele lui Haftar, care au lansat în aprilie o ofensivă cu scopul de a cuceri Tripoli, păreau să aibă vântul în pupa acum câteva săptămâni, însă situaţia s-a inversat, după ce Turcia a ajutat GNA.

Citește și: Ludovic Orban, despre măsurile de relaxare: Evoluţia numărului de cazuri ne-a şi determinat să amânăm alte măsuri de relaxare

Susţinute de drone turceşti, forţele GNA ameninţă să cucerească Sirt, o verigă strategică spre est, o ”linie roşie” pentru Egipt, care ameninţă să intervină militar.

În urma unor critici tot mai insistente ale Franţei, Turcia şi-a dat frâu furiei în ultimele zile.

”Ceea ce trebuie chestionat şi criticat este politica Franţei, mai precis cea a lui Macron (...), Macron ar trebui să-şi dea seama că atacarea în acest fel a Turciei nu-i va aduce nimic în plan politic intern. Sper să înveţe lecţia”, a declarat marţi Mevlüt Cavusoglu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.