Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul AUR, Claudiu Târziu, cere asigurarea învățământului în limba română pentru comunitățile istorice și diaspora

Senatorul AUR, președinte al Comisiei pentru pentru comunitățile de români din afara Țării, Claudiu Târziu cere implicarea ambasadorilor pentru a asigura condițiile ca acolo unde sunt comunități românești prioritatea să fie asigurarea învățământului în limba română.

La recenta audiere a unui grup de ambasadori care vor pleca la post, senatorul AUR a precizat că esențială este deschiderea de negocieri în regim de urgență cu autoritățile din statele în care sunt comunități de români pentru introducerea limbii române în sistemul educațional public. Târziu a subliniat că în cazul în care comunitățile au insuficiente cadre didactice pentru predarea limbii române, atunci statul român le va asigura.

„Nu ne mai putem permite să asistăm nepăsători la procesele de asimilare naturală sau forțată la care sunt supuse milioanele de români din străinătate. România are nevoie de ei, iar implicarea noastră în a-i ajuta reprezintă o datorie constituțională”, a specificat parlamentarul AUR.

Totodată, senatorul Claudiu Târziu a cerut intervenția MAE în privința unei probleme survenite în spațiul public, în legătură cu apelul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, care reclamă aplicarea abuzivă a cotelor lingvistice ucrainene în școlile cu limba română/„moldovenească” de predare, începând cu anul de învățământ 2020-2021 din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa și unificarea programelor de învățământ al școlilor, cu limba română de educație, din regiunile Cernăuți, Transcarpatică și Odesa, divizate artificial în instituții cu educația în limbi diferite (ca denumire: română / moldovenească).

Târziu a mai solicitat MAE o informare trimestrială cu activitățile pe care oficiile diplomatice ale României, ambasadorii și consulii, le desfășoară în beneficiul comunității românești din țara respectivă, raportate la nevoile pe care românii le au în acel spațiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.