Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regina Elisabeta a II-a, prima aniversare din ultimele șapte decenii fără prințul Philip

evz.ro
regina elisabeta

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh din lume, a împlinit miercuri vârsta de 95 de ani, însă această aniversare specială nu va putea fi marcată prin celebrări publice, întrucât intervine la doar patru zile după funeraliile soţului ei, prinţul Philip, cu care suverana britanică a fost căsătorită timp de 73 de ani, informează Reuters şi AFP.

Prinţul Philip, cu care regina Elisabeta a II-a s-a căsătorit în 1947, a murit pe 9 aprilie la vârsta de 99 de ani. Funeraliile sale, organizate în format restrâns şi la care au participat doar membri ai familiei regale, au avut loc sâmbătă la Castelul Windsor, potrivit agerpres.ro.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, regina Marii Britanii a stat singură într-o lojă a Capelei St. George în timpul slujbei religioase dedicate soţului ei şi a purtat o mască de protecţie sanitară.

Aceasta va fi prima aniversare pe care suverana o va petrece fără prinţul Philip - despre care a spus că a reprezentat "forţa şi sprijinul" ei - după căsătoria lor din noiembrie 1947 şi încoronarea sa din iunie 1953. Regina Elisabeta a II-a, care este cel mai vârstnic monarh din lume, îşi va petrece ziua de miercuri la Castelul Windsor. Întrucât aniversarea ei intervine într-o perioadă de doliu a familiei regale, toate evenimentele publice ocazionate de acest eveniment au fost anulate.

Astfel, nu va fi publicat un portret oficial al suveranei, nu vor fi trase focuri de armă din Turnul Londrei şi nici salve de tun în Hyde Park, aşa cum se întâmplă de obicei în ziua de naştere a reginei britanice.

Perioada de doliu se va încheia vineri, iar regina Elisabeta a II-a îşi va relua apoi angajamentele oficiale.

"Pe plan personal, este profund afectată (după decesul prinţului Philip, n.r.), dar nu cred că moartea ducelui de Edinburgh va avea un impact asupra muncii sale", a declarat Joe Little, redactor-şef al publicaţiei Majesty Magazine. "Există o regină publică şi o regină privată, iar ea are capacitatea de a compartimenta lucrurile", a adăugat acelaşi jurnalist britanic.

Fără paradă militară în 2021

Decesul prinţului Philip a făcut ca regina să fie de acum lipsită de cel mai apropiat şi mai de încredere confident al ei, care i-a fost tot timpul alături pe durata domniei record de 69 de ani.

Suverana va trebui să înfrunte singură una dintre cele mai grave crize care a afectat familia regală în ultimele decenii, după acuzaţiile de rasism şi neglijenţă formulate de unul dintre nepoţii ei, prinţul Harry, şi de soţia americană a acestuia, Meghan, care locuiesc în prezent în Statele Unite.

Înmormântarea bunicului său i-a oferit prinţului Harry ocazia de a reveni în Marea Britanie pentru prima dată după ce a decis să renunţe la rolul de membru activ al familiei regale.

Potrivit presei britanice, membrii familiei regale o vor vizita pe regină în zilele următoare pentru a se asigura astfel că suverana nu va rămâne singură în perioada de doliu.

Un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham a refuzat să facă declaraţii pe această temă, spunând că toate evenimentele familiale care vor avea loc după funeraliile prinţului Philip reprezintă o chestiune privată.

Deşi aniversarea reginei cade pe 21 aprilie, ea este celebrată în mod tradiţional cu mare pompă în a doua zi de sâmbătă din luna iunie, printr-o impresionantă paradă militară organizată în centrul Londrei, denumită "Trooping the Colour", la care participă sute de militari şi mii de spectatori.

Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia a fost anulată pentru al doilea an consecutiv, a anunţat luna trecută biroul de presă de la Palatul Buckingham.

Anul trecut, ceremonia a fost înlocuită cu un eveniment organizat în format redus la Castelul Windsor, unde regina Elisabeta a II-a s-a retras din martie 2020, odată cu prima carantină impusă în Marea Britanie, ţara care a raportat de atunci cele mai multe decese asociate maladiei COVID-19 din Europa.

Elisabeta a II-a, care s-a născut pe 21 aprilie 1926 la Londra, a crescut fără să se aştepte că urma să devină regină. Tatăl ei, George al VI-lea, a preluat coroana după ce fratele lui mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a putea să se căsătorească cu o americancă divorţată, Wallis Simpson.

Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952 la vârsta de 25 de ani şi, de atunci, a depăşit recordul de longevitate deţinut de stră-străbunica ei regina Victoria, devenind în septembrie 2015 monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii.

Totodată, ea este suverana altor 15 foste colonii britanice, fiind recunoscută cu acest titlu inclusiv în Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.