Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul UBB, Daniel David, trage un semnal de alarmă: 'România nu poate copia simplu strategiile UE în domeniu, ci ne trebuie strategii specifice'

Daniel David, rector UBB

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, avertizează că, pentru a nu deveni o colonie științifică/tehnologică, o țară are nevoie de resursă umană înalt calificată în știință, informează Mediafax.

Citește și: România, o țară din ce în ce mai mică! INS a anunțat câți români trăiesc în țară: sunt tot mai mulți pensionari

David Daniel consideră că această resursă poate genera, prin cercetare de excelență, cunoaștere avansată, oferind, astfel, competitivitate țării și bunăstare cetățenilor.

„Trebuie înțeles clar că, fără aceste componente, cercetările aplicative și rezultatele lor nu generează adesea competitivitate. (...) România s-a angajat masiv, în exercițiul financiar 2021-2027, să investească în infrastructuri de cercetare. Investiția însă trebuie făcută înțelept”, a subliniat David.

Acesta a meționat că nu este de acceptat ca rata de succes în competițiile din țară dedicate resursei umane/cercetării de excelență să fie similară celor din cele mai dure programe europene de excelență, iar bugetul granturilor să fie derizoriu în comparație cu cele investite prin alte mecanisme.

UBB consideră că strategia României de cercetare-dezvoltare-inovare trebuie să fie inovativă în condițiile în care s-a constatat că, așa cum există o discrepanță în ceea ce privește competitivitatea între UE, pe de o parte, și SUA/Japonia pe de altă parte, există una mult mai mare între România și țările mai vestice din UE.

„Dacă UE este îngrijorată de resursa umană din domeniu și stocul de cunoaștere, cu atât mai mult trebuie să fie România. Așadar, România nu poate copia simplu strategiile UE în domeniu, ci ne trebuie strategii specifice, compatibile și integrabile însă cu cele ale UE. Acest risc trebuie să fie conștientizat de toți decidenții, dacă dorim să folosim cu sens banii țării în următorul exercițiu financiar european - 2021-2027”, au spus reprezentanții UBB.

UBB a devenit, începând din 1 iunie 2020, membru al organizației academice internaționale GUILD care reunește unele dintre cele mai importante universități europene de cercetare avansată din 14 țări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.