Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul în cazul atentatului dejucat contra opoziţiei iraniene în 2018 va începe în toamnă în Belgia

tribunal-1

Justiţia belgiană a retrimis miercuri în faţa unui tribunal corecţional patru persoane, dintre care un diplomat iranian, suspectaţi de implicare într-un proiect de atentat împotriva opozanţilor regimului de la Teheran în 2018 în Franţa, a anunţat Parchetul federal belgian, potrivit AFP citată ne Agerpres.

Procesul ar urma să aibă loc în toamnă la Anvers (nord), unde a fost instrumentat dosarul, a precizat Eric Van Der Sypt, purtător de cuvânt al Parchetului belgian.

La 2 iulie 2018, procurorii antiterorism belgieni au anunţat că au zădărnicit planul unui atentat ce urma să vizeze adunarea anuală a CNRI, o entitate legată de Mujahedinii Poporului din Iran (opoziţie).

Un cuplu de belgieni de origine iraniană a fost arestat în aceeaşi zi, 30 iunie, în regiunea capitalei belgiene, având în automobil aproximativ 500 de grame de explozibil TATP şi un detonator.

În afară de acest cuplu, doi bărbaţi, de asemenea în detenţie în Belgia începând din 2018, sunt bănuiţi de încurajarea acestui proiect de atentat.

Unul dintre ei, Assadollah Assadi, considerat a fi 'comanditarul' atentatului, este un diplomat iranian, aflat la post la ambasada Iranului la Viena la data comiterii faptelor. Arestat în Germania, el a fost predat justiţiei belgiene în octombrie 2018. Celălalt bărbat fusese arestat în Franţa şi ulterior a fost predat justiţiei belgiene în vara lui 2018.

Cei patru suspecţi vor fi judecaţi pentru ''tentative de omucidere cu caracter terorist şi participare la activităţile unei organizaţii teroriste'', a explicat Van Der Sypt.

Acest caz, instrumentat în cel mai mare secret de justiţia belgiană, a generat tensiuni diplomatice mai ales între Paris şi Teheran. În octombrie 2018, autorităţile franceze l-au acuzat pe ministrul iranian al informaţiilor că a încurajat proiectul de atentat, acuzaţie respinsă ferm de Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.