Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul PSD Iași: Municipiul se află în pragul unui adevărat haos urbanistic

PSD
PSD sigla

Liderul municipal PSD Iași, deputatul Marius Ostaficiuc, semnalează miercuri că Planul Urbanistic General s-a blocat la Ministerul Culturii, for care a anunțat că, pentru ca planul să fie realizat, este nevoie de un nou set de studii arheologice și un nou set de studii istorice, ceea ce va dura cel puțin 3-4 ani timp în fiecare se va construi după cum îl duce capul pe fiecare.

„Haos urbanistic la Iași. Fantoma PUG-ului bântuie de peste 20 de ani prin dulcele târg, oraș în care, în absența unui Plan Urbanistic General, fiecare construiește după cum îl duc capul și conștiința.

De mai bine de două decenii, documentul ce poate reglementa toate problemele de urbanism din municipiul Iași bate pasul pe loc. Planul Urbanistic General a devenit o piatră de moară pentru autoritățile locale. Avem nevoie de acest PUG pentru a reglementa odată și pentru totdeauna situația construcțiilor din municipiul Iași, situație care mereu a stârnit controverse.

Deși pare greu de crezut, reglementările după care se ghidează administrația locală sunt cele din 1998, cu detalii care nu mai corespund standardelor actuale.

După ce Primăria Iași a lungit nepermis actualizarea PUG-ului municipiului, ieșenii se confruntă cu o altă situație. Documentația s-a blocat la Ministerul Culturii, for care a anunțat că, pentru ca planul să fie realizat, este nevoie de un nou set de studii arheologice și un nou set de studii istorice. Practic, ne-am întors de unde am plecat, ceea ce arată că problema urbanistică din municipiul Iași va mai dura cel puțin 3-4 ani.

De ce trebuie ieșenii să suporte toate problemele generate de haosul din urbanism? Întârzierea realizării PUG-ului arată o lipsa clară de implicare a autorităților locale și centrale și o pasare premeditată a răspunderii. Dacă cei de la Primăria Iași nu au fost în stare în atâția ani să facă documentațiile necesare, acum ne lovim de o nouă problemă.

Nimeni nu contestă faptul că este nevoie ca aceste studii arheologice și istorice să fie realizate, sunt chestiuni absolut firești în realizarea unei documentații de asemenea anvergură. Însă nu este normal că aceste lucruri să treneze atâta vreme, iar sutele de mii de locuitori ai orașului să sufere în timp ce profilul fizic al Iașului se modifică de la an la an prin PUZ-uri acordate de multe ori la limita și dincolo de limita legalității și a bunului simț.

Toată aceste deficiențe, aceste situații care au dus la derapaje grave în urbanism au afectat imaginea municipiului Iași.

Iașul a ajuns să se dezvolte într-un ritm amețitor, însă toate aceste etape de dezvoltare trebuie reglementate extrem de clar. În ultimii 20 de ani s-au încercat tot felul de variante și actualizări, însă nu s-a întâmplat absolut nimic.

PUG-ul trebuie reglementat clar, fiecare zona a orașului trebuie bine conturată și delimitată. Toate instituțiile implicate, fie că vorbim de Primăria Iași și de ministerele de resort, ar trebui să-și dea mâna și să rezolve problema, nu să o amâne la nesfârșit. Iașul are nevoie urgent de un PUG valabil, nu de noi studii pentru a ne întoarce de unde se pare că nu am plecat niciodată. Municipiul Iași se află în pragul unui adevărat haos urbanistic, această este realitatea. Iar birocrația și așa numiții specialiști nu fac altceva decât să lungească acest amalgam de probleme din orașul celor șapte coline.

Ca deputat al Iașului, voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca, în perioada imediat următoare, blocajul acesta întreținut artificial de unii să fie depășit. Nu poți pretinde modernitate într-un oraș grevat de practici fanariote...”, a semnalat Marius Ostaficiuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.