Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile din şedinţa coaliţiei - Cum era USR să dea jos Guvernul Cîţu fără intenţie (surse)

pnl usr plus udmr

PNL, USRPLUS şi UDMR au semnat marţi seara un act adiţional la acordul de guvernare. Negocierile care au dus la semnarea acestui acord ar fi putut genera involuntar căderea guvernului.

USRPLUS a renunţat în cele din urmă la pretenţia de schimbare a premierului Cîţu şi la cea de limitare a prerogativelor constituţionale ale acestuia în domeniul revocării miniştrilor. Însă, în şedinţa de marţi seara, USRPLUS a susţinut că este nevoie de modificarea programului de guvernare pentru introducerea unor "reforme", cum ar fi alegerea primarilor în două tururi (măsură respinsă categoric de UDMR şi la negocierile din decembrie).

Dacă dorinţa USRPLUS de modificare a programului de guvernare ar fi devenit realitate, acest lucru ar fi presupus automat învestirea unui nou guvern. Potrivit Constituţiei, programul de guvernare este votat de Parlament odată cu echipa guvernamentală. Orice modificare presupune proceduri simetrice, adică un nou vot în Parlamanet.

Potrivit art. 102 alin. (1) din Constituţie, "Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice."

Potrivit art. 103 alin. (2) şi (3), "Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.