Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii comunităţii evreilor din Lituania îl acuză pe Vladimir Putin de 'falsificarea' istoriei

vladimir putin

Liderii comunităţii evreilor din Lituania l-au acuzat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin de 'falsificarea' istoriei, după ce acesta a declarat într-un articol publicat la 18 iunie în The National Interest că cele trei ţări baltice nu au fost anexate, ci 'încorporate' în cadrul URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP.

Aducând un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în lupta cu naziştii, comunitatea evreiască din această ţară baltică a respins tentativele şefului statului rus de a minimaliza crimele sovietice în Lituania, Letonia şi Estonia, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea lansează BOMBA: Din 4600 de bucureșteni testați, doar 4 au coronavirus

'Noi, descendenţii evreilor din Lituania, ne opunem acestei falsificări a istoriei de sclavie a Lituaniei noastre independente', au declarat şefa comunităţii Faina Kukliansky şi deputatul Emanuelis Zingeris într-o declaraţie comună.

'Aderarea acestora la URSS a fost pusă în aplicare pe o bază contractuală, cu acordul autorităţilor alese', a scris Putin în articolul său, afirmând că alipirea celor trei ţări baltice s-a făcut 'în conformitate cu dreptul internaţional şi naţional de la acea vreme'.

În statele baltice, care erau independente după Primul Război Mondial, preluarea controlului de către sovietici a marcat începutul unor decenii de ocupaţie sovietică brutală.

Citește și: Ministrul Finanțelor: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020;contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

'Evreii lituanieni au devenit grupul etnic cel mai persecutat de către ocupanţii sovietici', au declarat liderii comunităţii evreieşti din această republică baltică. 'Majoritatea evreilor din Lituania nu dorea un guvern sovietic', spun ei.

URSS a invadat ţările baltice în 1940 în urma aşa-numitului Pact Molotov-Ribbentrop, semnat cu Germania nazistă. Un an mai târziu, în iunie, sovieticii au deportat circa 43.000 de cetăţeni baltici, între care mii de evrei, înainte ca aceştia să fie vânaţi de nazişti.

În timpul războiului, aproape toţii evreii din regiune au fost ucişi, în timp ce prezenţa sovietică de mai târziu a avut ca rezultat reînnoirea deportărilor a sute de mii de persoane şi provocarea unei rezistenţe armate care nu a încetat până în 1953.

Citește și: Presiunea pe Facebook crește! Alți doi giganți se alătura boicotului global împotriva publicității pe rețeaua de socializare

Cele trei state baltice şi-au redobândit independenţa în anii 1990-1991. În 2004, ele au devenit membre ale UE şi NATO.

Moscova, care refuză să recunoască preluarea controlului de către sovietici asupra ţărilor baltice drept ocupaţie, nu a prezentat niciodată scuze şi nici nu a oferit reparaţii.

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat în repetate rânduri Occidentul de minimalizarea contribuţiei sovietice la înfrângerea nazismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.