Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juan Carrito, urs devenit celebru în Italia după spargerea unei brutării, a murit

Facebook
urs ursi

Italienii deplâng moartea unui urs brun rar care a devenit celebru pentru spargerea unei brutării și pentru excursiile sale în micile sate de munte din regiunea Abruzzo.

Cunoscut sub numele de „Juan Carrito”, ursul brun marsican în vârstă de trei ani a fost ucis după ce a fost lovit de o mașină pe un drum din apropierea unui cimitir din orașul Castel di Sangro, luni după-amiază, relatează The Guardian.

"Am aflat cu mare durere vestea morții lui Juan Carrito, cel mai faimos și mai iubit urs marsican din Abruzzo", a declarat președintele regiunii, Marco Marsilio, scrie Mediafax.

Carrito a devenit cunoscut pentru ieșirile sale în zonele populate, vizite care au devenit și mai îndrăznețe după două încercări eșuate de a-l readuce la sălbăticie. Orașul considerat "acasă" a fost Roccaraso, o stațiune de schi unde a devorat un lot de biscuiți proaspăt făcuți după ce a pătruns într-o brutărie la sfârșitul anului 2021.

Carrito a fost văzut, de asemenea, bând dintr-o fântână din sat și adesea rămânea peste noapte, dormind printre pini înainte de a pleca în căutare de hrană, scotocind prin tomberoane și mâncând resturi de pizza și sandvișuri.

Furtul biscuiților a dus la capturarea ursului și la alungarea lui într-o zonă izolată din munți, dar s-a întors ulterior, ceea ce a dus la o a doua capturare în martie anul trecut. A doua tentativă de a-l readuce la starea de sălbăticie a eșuat și ea, iar Carrito s-a întors la Roccaraso, unde a fost văzut la începutul acestei luni pe o pârtie de schi.

Una dintre explicațiile sociabilității lui Carrito a fost educația sa: a fost unul dintre cei patru pui născuți de o ursoaică pe nume Amarena. Evenimentul este considerat extrem de rar, deoarece femelele din această specie nasc între 1 și 3 pui - încât familia a atras multă atenție. Unul dintre primele sate în care au apărut Amarena și puii ei a fost Carrito, de unde și porecla.

Marsicanul este o subspecie a ursului brun, aflată în pericol critic de dispariție, care trăiește în Munții Apenini, care se întind pe regiunile Abruzzo, Lazio și Molise.

Numărul lor în întreaga zonă a scăzut la aproximativ 50 în ultimele două decenii, ceea ce se crede că este rezultatul vânătorii ilegale sau al accidentelor de mașină.

"Suntem cu toții foarte șocați", a declarat pentru agenția de presă La Presse Mena Ricci, un reprezentant regional al World Wildlife Fund. "Din păcate, aceasta a fost o moarte pe care niciunul dintre noi nu dorea să o audă."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.