Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hong Kong - Legislația chineză îngrijorează profubd Londra

CNBC
Hong Kong

Guvernul Regatului Unit s-a declarat marţi ''extrem de îngrijorat'' de controversata lege privind securitatea în Hong Kong, promulgată de către preşedintele chinez Xi Jinping, căruia Londra i-a cerut să ''revină asupra acestei decizii'', transmite AFP potrivit Agerpres.

''Evident, suntem foarte preocupaţi de decizia adoptării acestei legi'', a declarat premierul britanic Boris Johnson. El a promis să examineze ''extrem de atent'' conţinutul legii respective ''pentru a vedea dacă ea intră în conflict cu declaraţia comună dintre Regatul Unit şi China''.

În 1997, Hong Kong-ul a fost retrocedat Chinei de Regatul Unit cu condiţia ca fosta concesiune să păstreze anumite libertăţi, precum şi autonomia judiciară şi legislativă timp de 50 de ani.

Textul promulgat marţi de către preşedintele chinez Xi Jinping, după un val de manifestaţii pro-democraţie în Hong Kong, prevede pedepsirea activităţilor separatiste şi ''teroriste'', a subminării şi chiar a ingerinţelor străine în teritoriul autonom chinez.

Într-un comunicat, ministrul de externe britanic Dominic Raab a denunţat ceea ce a numit o ''etapă gravă, profund problematică''.

''Cerem imediat Chinei să revină asupra deciziei sale'', a declarat Raab în parlament, promiţându-le deputaţilor o altă declaraţie după ce va fi publicat conţinutul exact al noului act normativ adoptat de Beijing. Potrivit şefului diplomaţiei de la Londra, o intrare în vigoare a legislaţiei respective ar însemna nu numai o sfidare, ci chiar o ''încălcare'' a declaraţiei comune semnate de Regatul Unit şi China.

Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat marţi noua lege a securităţii naţionale în Hong Kong, la câteva ore după adoptarea ei de către parlamentul de la Beijing.

Textul a fost inclus în 'Legea fundamentală' care serveşte din 1997 drept mini-Constituţie în Hong Kong, a indicat agenţia de presă Xinhua. El a fost înaintat duminică Comitetului permanent al parlamentului chinez, o instanţă controlată de Partidul Comunist, fiind astfel ocolit Consiliul legislativ din Hong Kong.

Elaborat în numai două săptămâni, conţinutul precis al legii, despre care criticii afirmă că urmăreşte să reducă la tăcere opoziţia, încă nu le este cunoscut celor aproape 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.