Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu, mesaj către omologii din Europa: România accelerează cursa pentru marele pot de 100 de miliarde de euro

gov.ro
Florin Cîțu

Implementarea rapidă a instrumentului SURE de către Comisia Europeanã, precum și adoptarea cu celeritate a instrumentului de redresare sunt considerate prioritare de cãtre România în contextul crizei mondiale generate de virusul COVID-19, a spus, în cadrul ECOFIN, de ministrul Finanțelor.

Citește și: SHOW Schimb dur de replici între Victor Ponta și Traian Băsescu în direct: 'După şase seara, culcaţi-vă!' / 'E tonul prostului'

„Redresarea economicã rapidã a UE depinde de modul în care reușim sã punem în aplicare mãsurile deja convenite, precum și instrumentul de redresare. Trebuie sã ținem cont de necesitãțile diferite ale statelor membre, sã asigurãm flexibilitate în aplicarea instrumentelor și sã evitãm introducerea unor sarcini administrative nejustificate”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în intervenția sa din cadrul videoconferinței Consiliului Afacerilor Eonomice și Financiare (ECOFIN) de vineri.

Miniștrii finanțelor și economiei au avut un schimb de opinii cu privire la progresele înregistrate în privința mãsurilor de rãspuns la criza provocatã de COVID-19 la nivelul UE, inclusiv mecanismele implementate prin Banca Europeanã de Investiții (BEI), Mecanismul European de Stabilitate (MES) și SURE (instrumentul european pentrusprijinul temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situațiide urgențã).

„România susține implementarea rapidã a instrumentului SURE. Am început deja discuțiile cu oficiali din Comisia Europeanã pentru aprobarea acțiunilor eligibile în cadrul instrumentului. Funcționarea eficientã și flexibilã a acestuia este deosebit de importantã pentru țara noastrã, care nu poate accesa instrumentele aferente Mecanismului European de Stabilitate”, a precizat Florin Cîțu.

SURE presupune o asistențã financiarã de pânã la 100 miliarde euro, sub formã de împrumuturi destinate atenuãrii riscului de șomaj și se adreseazã tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanții de 25% din volumul facilitãții (25 miliarde euro), care se vor constitui ca datorie publicã guvernamentalã garantatã și nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanțiile se ridicã la 393 milioane euro.

La prima reuniune ECOFIN din mandatul sãu, Președinția germanã și-a prezentat prioritãțile în domeniul afacerilor economice și financiare și i-a informat pe miniștri despre pregãtirile pentru reuniunea virtualã a G20 din 18 iulie.

De asemenea, miniștrii au analizat rapoartele de convergențã publicate de Comisia Europeanã și de Banca Centralã Europeanã la 10 iunie. Documentele examineazã dacã statele membre din afara zonei euro îndeplinesc condițiile necesare pentru adoptarea monedei unice.

Miniștrii de finanțe din UE au discutat și despre prioritãțile pentru finalizarea Uniunii Piețelor de Capital, în special având în vedere impactul crizei provocate de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.