Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia poate crește cu peste 2,5% în intervalul 2020-2022, leul se depreciază, costurile de finanțare scad (analiză)

thetechvox.com
venit finante banca economie fiscal

Economia are un potențial de creștere cu un ritm mediu anual de peste 2.5% în intervalul 2020-2022, scenariu susținut de mix-ul de politici economice la nivelul UE și pe plan local, precum și de climatul pozitiv din piețele internaționale, spune Andrei Rădulescu, Director Analiză Banca Transilvania.

Creșterea din T1 coroborată cu evoluțiile macro-financiare recente indică perspectiva evitării recesiunii tehnice în acest an în România, notează analistul, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Gabriela Firea lansează BOMBA: Din 4600 de bucureșteni testați, doar 4 au coronavirus

Ameliorarea indicatorilor de încredere la nivel european și pe plan intern și mix-ul relaxat de politici economice exprimă premise de redinamizare și intrare într-un nou ciclu economic pe termen scurt. Climatul favorabil din piețele financiare internaționale s-a consolidat în ultimele săptămâni, evoluție puternic influențată de politica monetară relaxată fără precedent în implementare în principalele blocuri economice ale lumii (inclusiv programele de cumpărare de active în volum de peste 6 trilioane de dolari).

„În acest scenariu ne așteptăm la intrarea într-un nou ciclu investițional pe termen scurt și la ameliorarea contribuției exportului net la dinamica anuală a PIB (ca urmare a incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc)”, spune Rădulescu..

„La nivelul economiei financiare prognozăm continuarea tendinței de creștere pentru cursul EUR/RON și scăderea graduală a costurilor de finanțare, în convergență spre nivelurile medii din Europa Centrală și Zona Euro pe termen mediu”.

Citește și: Ministrul Finanțelor: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020;contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

Principalii factori de risc la adresa evoluției economiei interne în perioada următoare constau în: climatul macro-financiar internațional și european, cu impact asupra fluxurilor de capital adresate economiilor emergente; dinamica indicatorilor care comensurează pandemia și deciziile de politică economică în context electoral pe plan intern; provocările din sfera stabilității financiare; evoluțiile geo-politice mondiale și regionale.

Pe parcursul ultimelor săptămâni s-au acumulat semnale de ameliorare a climatului macroeconomic mondial, determinate de redeschiderea graduală a economiilor și de implementarea unui mix relaxat de politici economice. Astfel, ritmul de declin din economia mondială s-a atenuat în luna mai, conform indicatorului PMI Compozit.

În SUA indicatorii macroeconomici comunicați în perioada recentă exprimă perspectiva intrării într-un nou ciclu economic, pe măsura resimțirii politicilor economice relaxate fără precedent.

Citește și: Presiunea pe Facebook crește! Alți doi giganți se alătura boicotului global împotriva publicității pe rețeaua de socializare

De asemenea, indicatorii economici avansați din Zona Euro au consemnat evoluții favorabile recent, care exprimă premise de creștere cu un ritm ridicat pe termen scurt, după recesiunea din prima jumătate a anului curent, indusă de incidența pandemiei.

În China procesul de relansare economică post-pandemie continuă, dinamica anuală a producției industriale revenind în teritoriu pozitiv în luna mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.