Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a arestat zeci de ruși, Aleksandr Lukaşenko spune că a prins și americani înaintea alegerilor prezidenţiale

newsweek
alexandr lukasenko

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat joi că mai mulţi cetăţeni americani au fost reţinuţi înaintea alegerilor prezidenţiale care se vor desfăşura duminică, dar fără să spună când sau de ce, relatează Reuters.

''Au fost arestate persoane cu paşaport american, căsătorite cu americani, care lucrează la Departamentul de Stat'', a anunţat agenţia Belta, citându-l pe Lukaşenko.

Citește și: Cozmin Gușă aruncă bomba: Să-mi confirme dacă este adevărat că este homosexual. Am o serie de informații în acest sens!

Longevivul lider se confruntă la acest scrutin cu cea mai mare provocare din îndelungata perioadă de când se află în fruntea statului şi a lansat o campanie represivă împotriva protestatarilor opoziţiei pe care-i acuză de uneltire cu forţe străine pentru a-l răsturna de la putere.

Belarusul a încercat să-şi îmbunătăţească legăturile cu Washingtonul pe măsura răcirii celor cu aliatul său tradiţional rus, astfel că în februarie l-a primit pe secretarul american de stat Mike Pompeo, cel mai înalt oficial american venit într-o vizită în această ţară după mai mult de două decenii.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

Ambasada SUA la Minsk nu a reacţionat deocamdată după anunţul reţinerii unor cetăţeni americani.

Tot joi, Moscova şi Minskul au avut din nou schimburi de replici cu privire la un grup de cetăţeni ruşi arestaţi de autorităţile din Belarus sub acuzaţia că au venit în această ţară pentru a pune la cale revolte. Autorităţile ruse susţin că aceştia sunt angajaţi ai unei companii de securitate privată şi că se aflau în Belarus în tranzit către America Latină.

Citește și: Ludovic Orban a făcut anunțul! Câți bani vor primi părinții pe perioada în care stau acasă cu copilul

''Acuzaţiile împotriva cetăţenilor reţinuţi nu sunt susţinute de probe. Ei trebuie să revină în Rusia'', a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

După ce a condus ţara din 1994 fără să se confrunte cu vreo opoziţie majoră, Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, se află acum în faţa unui val de contestare pentru încălcările drepturilor omului, precum şi pentru modul în care gestionează economia şi epidemia de coronavirus.

Citește și: Atac dur la adresa Ministrului Muncii: Sunteți de o incompetentă inadmisibilă! Nu ați făcut nimic

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor civile, peste 1.300 de persoane au fost arestate în actuala campanie represivă.

Poziţia lui Lukaşenko este ameninţată de Svetlana Tihanovskaia, care a decis să candideze la preşedinţie după ce soţul ei, cel care dorea să candideze iniţial, a fost arestat în luna mai. Tihanovskaia încearcă să organizeze joi un miting masiv, în pofida restricţiilor impuse de autorităţi.

Citește și: Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: Este chiar posibilă în două etape .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.