Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comerțul internațional are o tendință de stabilizare, iar industria mondială o dinamică pozitivă, arată o analiză a Băncii Transilvania

www.zf.ro
banca transilvania

Comerțul internațional are o tendință de stabilizare, iar industria mondială o dinamică pozitivă, evoluții care confirmă depășirea punctului critic al crizei induse de pandemie și exprimă premise pentru intrarea într-un nou ciclu economic pe termen scurt, arată o analiză a Băncii Transilvania, anunță MEDIAFAX.

Departamentul de analiză a politicii economice din Olanda a comunicat recent statisticile privind evoluția comerțului internațional și producției industriale mondiale în mai și primele cinci luni ale anului curent, scrie Andrei Rădulescu Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania. Datele indică stabilizarea comerțului internațional (atenuarea semnificativă a ritmului lunar de declin) și o dinamică lunară pozitivă pentru industria mondială, evoluții care confirmă depășirea punctului critic al crizei induse de incidența pandemiei și exprimă premise pentru intrarea într-un nou ciclu economic pe termen scurt.

Citește și: SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-ar fi ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

Comerțul internațional s-a redus pentru a cincea lună consecutiv în mai, dar ritmul lunar de ajustare s-a atenuat la 1,1% (comparativ cu 12,2% înregistrat în aprilie).

În dinamică an/an volumul comerțului internațional a scăzut cu 17,7% în mai (cel mai sever ritm de declin din mai 2009) și cu 8,7% în primele cinci luni din 2020, evoluție determinată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică.

Exporturile mondiale au scăzut cu 0,3% lună/lună în mai (ritm în atenuare de la -13,8% în aprilie): majorarea exporturilor țărilor dezvoltate cu 4,3% lună/lună a fost contrabalansată de declinul exporturilor statelor emergente și în dezvoltare cu 4,9% lună/lună.

În dinamică an/an exporturile mondiale au scăzut cu 18,5% în mai și cu 8,8% în primele cinci luni din 2020.

Se evidențiază declinul exporturilor țărilor dezvoltate cu 23,6% an/an în mai și cu 12% an/an la cinci luni.

Totodată, exporturile statelor emergente și în dezvoltare s-au diminuat cu 11,9% an/an în mai și cu 4,7% an/an în primele cinci luni din 2020.

Citește și: SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-ar fi ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

Pe de altă parte, producția industrială mondială a revenit pe creștere în mai: avans cu un ritm lunar de 0,8% (după ajustările din martie și aprilie), pe fondul eliminării graduale a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare și resimțirii mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice.

Se evidențiază redinamizarea industriei țărilor dezvoltate (creștere cu 4% lună/lună). Pe de altă parte, industria statelor emergente și în dezvoltare a scăzut pentru a doua lună consecutiv în mai cu 1,5% raportat la aprilie.

În dinamică an/an producția industrială mondială s-a diminuat cu 12% în mai și cu 7,4% an/an la cinci luni, evidențiindu-se declinul din țările dezvoltate: cu 18% an/an în mai și cu 9.5% an/an în primele cinci luni.

De asemenea, producția industrială din statele emergente și în dezvoltare s-a ajustat cu 6,6% an/an în mai și cu 5,5% an/an la cinci luni din 2020.

Din perspectiva analizei pe principalele blocuri economice ale lumii se evidențiază creșterea industriei Chinei pentru a patra lună consecutiv în mai, cu 0.6% raportat la aprilie. În dinamică an/an producția industrială din a doua economie a lumii a crescut cu 4,3% în mai, dar s-a ajustat cu 3,9% la cinci luni.

De asemenea, industria SUA a urcat cu 1,4% lună/lună în mai, după declinul din martie și aprilie. Cu toate acestea, în dinamică an/an industria SUA s-a ajustat pentru a noua lună la rând în mai, cu 15,4% an/an (declin cu 7,5% an/an în primele cinci luni din 2020).

Nu în ultimul rând, industria Zonei Euro s-a redinamizat în mai (ritm lunar de 13,4%) (după declinul din februarie, martie și aprilie). În dinamică an/an industria regiunii a scăzut cu 20,4% în mai și cu 13.6% în primele cinci luni din 2020.

„Considerăm că economia mondială a depășit punctul culminant al crizei induse de incidența pandemiei și se poziționează la începutul unui nou ciclu, scenariu susținut și de redinamizarea indicatorilor economici avansați pe parcursul ultimelor luni (aspect evidențiat în ultimul grafic din partea dreaptă).

Citește și: După uciderea lui Emi Pian, membrii clanului Rinu încep să dispară de pe rețelele de socializare

Această perspectivă este susținută de o serie de factori, inclusiv mix-ul relaxat de politici economice (programe monetare neconvenționale și fiscal-bugetare și de venituri cumulate de peste 16 trilioane USD), dar și de accelerarea implementării Revoluției Digitale și reformelor pentru atingerea obiectivelor referitoare la schimbările climatice, factori generatori de transformări structurale ale proceselor și fluxurilor din economia mondială”, încheie analistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.