Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China anunţă 'represalii' după ce SUA au interzis exportul de material militar în Hong Kong

china sua

China a anunţat marţi ”represalii”, după ce Statele Unite au interzis exportul de material sensibil în domeniul Apărării către Hong Kong, din cauza legii controversate a securităţii naţionale impuse acestui teritoriu semiautonom, acuzând Beijingul de încălcarea angajamentelor internaţionale şi a principiului ”o ţară, două sisteme”, relatează AFP.

Ignorând îndemnurile Occidentului, Parlamentul naţional chinez a adoptat marţi acest text, la un an după manifestaţii monstru în fosta colonie britanică împotriva influenţei Guvernului central, potrivit news.ro.

Citește și: Ministrul Finanțelor: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020;contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

Washingtonul acuză Beijingul de faptul că şi-a încălcat angajamentele internaţionale şi principiul ”o ţară două susteme” care îi acorda fostei colonii britanice, cu 7,5 milioane de locuitori, o vastă autonomie după retrocedarea acesteia Chinei în 1997.

În semn de protest faţă de acapararea Hong Kongului de către Beijing, Washingtonul a anunţat luni că pune capăt exporturilor de material sensibil în domeniul Apărării către Hong Kong.

”Statele Unite nu vor reuşi niciodată să oprească eforturile Chinei de a avansa legislaţia la Hong Kong în domeniul securităţii naţionale”, a subliniat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian.

Această măsură vizează armament şi echipamente americane în domeniul Apărării al căror export necesită unda verde a Departamentului de Stat american şi care este necesar să nu facă obiectul unei opoziţii în Congres.

Citește și: Gabriela Firea lansează BOMBA: Din 4600 de bucureșteni testați, doar 4 au coronavirus

”Statele Unite sunt nevoite să ia această măsură cu scopul de a proteja securitatea naţională (americană). Nu mai putem face distincţie între exportul acestui material către Hong Kong şi către restul Chinei”, a justificat, într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Guvernul american urmează, de asemenea, ” să ia măsuri în vederea impunerii Hong Kongului aceloraşi restricţii asupra tehnologiei americane din domeniul Apărării şi tehnologiei cu dublă întrebuinţare civilă şimilitară pe care le impune Chinei”.

Preşedintele american Donald Trump a deschis deja calea unei retrageri a statului preferenţial de care beneficia Hong Kongul în relaţia cu Statele Unite.

Reforma provoacă îngrijirorări activiştilor în favoarea democraţiei, care suspectează Beijingul de faptul că vrea să pună în discuţie autonomia fostei colonii britanice.

”Decizia Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) de a aneantiza libertăţile la Hong Kong a obligat administraţia Trump să-şi reevalueze politica faţă de teritoriul” chinez, a subliniat Mike Pompeo, anunţând oprirea acestor exporturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.