Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE acordă Croației un sprijin financiar de aproape 90 de milioane de euro în urma cutremurului din Zagreb

europarl.eu
Comisia europeana UE

Un sprijin financiar de 88,9 milioane de euro a fost acordat Croației prin Fondul de solidaritate al UE (FSUE) în urma cutremurului devastator care a lovit orașul Zagreb și împrejurimile acestuia la 22 martie 2020, anunță MEDIAFAX.

Comisia Europeană (CE) anunță că este vorba despre o contribuție la eforturile țării de a oferi sprijin populației și de a reface infrastructurile și serviciile esențiale.

Potrivit comisarului european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, Croația și capitala sa au fost victimele unuia dintre cele mai mari dezastre naturale produse în mai bine de un secol, care a cauzat daune și perturbări grave.

Citește și: Vasile Blaga îi distruge visul lui Traian Băsescu: NU poate învia vechiul PDL

„Catastrofa a avut loc într-un moment în care populația era deja lovită de efectele pandemiei de COVID-19 și ale măsurilor de izolare. Decizia adoptată are scopul de a reduce povara care apasă asupra țării și demonstrează încă o dată solidaritatea UE în momente dificile”, a spus Ferreira.

Croația va primi în următoarele zile o plată în avans, reprezentând cea mai mare sumă acordată vreodată din FSUE.

Între timp, Comisia Europeană definitivează analiza cererii prezentate de autoritățile croate și va propune o valoare finală a ajutorului, care urmează să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu.

La 22 martie 2020, un cutremur puternic a lovit Zagreb, capitala Croației și împrejurimile acesteia.

În perioada imediat următoare, a fost activat mecanismul de protecție civilă al UE pentru a oferi un răspuns de urgență, mobilizând corturi, paturi, saltele, încălzitoare și saci de dormit din Slovenia, Ungaria, Austria și Italia pentru a fi trimise rapid în zonele afectate.

CE a oferit, de asemenea, sprijin pentru operațiunile de salvare și de evaluare a daunelor prin intermediul serviciului Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență al UE.

Ulterior, Croația a depus o cerere completă de asistență din Fondul de solidaritate al UE la 11 iunie 2020, în termenul regulamentar de 12 săptămâni de la data producerii dezastrului.

FSUE sprijină statele membre ale UE și țările în curs de aderare prin acordarea de asistență financiară în urma unor dezastre naturale grave.

De la crearea sa, în 2002, fondul a fost utilizat pentru 88 de catastrofe, acoperind dezastre precum inundații, incendii forestiere, cutremure, furtuni și secete.

Vezi și: Gabriela Firea pregătește marea lovitură: soluție de salvare pentru pacienții cu coronavirus

Până în prezent au fost sprijinite 24 de țări - 23 de state membre și o țară în curs de aderare, asistența acordată ridicându-se la peste 5,5 miliarde euro.

Ca parte a răspunsului UE la pandemia de COVID-19 și la criza sanitară provocată de aceasta, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins recent pentru a acoperi urgențe majore în materie de sănătate publică iar nivelul maxim al plăților în avans a crescut de la 30 de milioane euro la 100 de milioane euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.