Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea Din Antarctica la Scărișoara, lansată în Anul Centenar Emil Racoviță

antarctica

Cartea „Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță”, publicată la Editura Humanitas, a fost lansată marți la Muzeul Național de Istorie „Grigore Antipa” din București. Autorii, speologul Cristian Lascu și fotograful Helmut Ignat, au făcut o călătorie pe urmele Expediției Belgica, din care a făcut parte naturalistul român, notează Basilica.ro.

La evenimentul moderat de Corina Negrea, de la Radio România Cultural, au mai participat Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române, și jurnalistul Alexandru Mironov. „Orizontul antarctic nemărginit alternează cu cotloanele cioplite de ape în calcar. Între aceste coordonate s-a împlinit destinul lui Emil Racoviță“, scrie speologul Cristian Lascu în volum.

Emil Racoviță este fondatorul biospeologiei și a condus la Cluj primul institut de speologie din lume.

Lansarea a evocat personalitatea lui Emil Racoviță și expediția Belgica, prima făcută vreodată în Antarctica pe timp de iarnă, între 1897 și 1899. Savantul român a fost biologul echipei, din care mai făceau parte și celebrii exploratori Frederick Cook și Roald Amundsen.

Românul s-a întors cu 1.600 de mostre de floră și faună și sute de clișee fotografice, unele stereoscopice (în relief). A descoperit singura plantă cu flori care se înmulțește prin semințe în zona antarctică și balena cu cioc.

Racoviță a scris un tratat de referință despre balene și a fondat biospeologia, care cercetează formele de viață din peșteri. În 1920, savantul a venit de la Universitatea Sorbona, unde își câștigase deja un renume internațional, pentru a conduce nou-înființatul Institut de Speologie al Universității din Cluj – primul de acest fel din lume.

Anul acesta, institutul, care azi îi poartă numele, își serbează centenarul printr-o emisiune de mărci poștale și printr-o expoziție omagială care este disponibilă și online.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a declarat anul 2020 ca „Anul Centenar Emil Racoviță”. Acesta va fi marcat printr-o sesiune omagială solemnă organizată în luna octombrie 2020 și prin înființarea, în cadrul universității, a Institutului „Emil G. Racoviță” pentru studierea/cercetarea vieții în condiții extreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.