Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania Viața negrilor contează ia amploare în Marea Britanie - Vastă anchetă asupra discriminărilor rasiale a fost declanșată

Agerpres
atac armat Milwaukee

O vastă anchetă asupra amplorii discriminărilor rasiale în cadrul poliţiei britanice a fost declanşată în contextul mişcării Black Lives Matter, a anunţat vineri organismul independent însărcinat cu analizarea plângerilor împotriva forţelor de ordine, informează AFP, potrivit Agerpres.

"A dispune de o privire independentă şi de o bază de dovezi ar ajuta poliţia să înveţe şi să se perfecţioneze dacă este necesar", a explicat Michael Lockwood, directorul general al Biroului Independent asupra Comportamentului Poliţist (IOPC).

El a declarat că vrea să ajute poliţia "să recâştige încrederea oamenilor", afectată de multă vreme de "dovezi de utilizare disproporţionată a puterilor sale".

Ancheta se va baza într-o primă etapă pe datele privind arestările, percheziţiile şi utilizarea forţei faţă de minorităţi etnice. IOPC va căuta de asemenea să afle dacă poliţia "nu a luat în serios" plângeri sau a refuzat statutul de victimă unor persoane pentru că acestea proveneau din aceste minorităţi.

Citește și:  OMS, noi recomandări cu privire la COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de acest coronavirus

"Este vorba de a identifica practicile bune şi cele rele, şi de a vedea unde putem face schimbări reale", a estimat Michael Lockood. Potrivit lui, IOPC va recupera de asemenea "mai multe" dintre plângerile pentru discriminare împotriva poliţiei, dintre care "majoritatea" celor 32.000 de cazuri anuale sunt deocamdată tratate chiar de forţele de ordine.

Regatul Unit a fost scena unor ample manifestaţii ale mişcării antirasiste Black Lives Matter, declanşate de moartea lui George Floyd, un afro-american asfixiat de un poliţist alb în timpul arestării sale în SUA.

În acest context, mai multe cazuri de presupuse abuzuri ale poliţiei împotriva minorităţilor au provocat indignare.

Şefa poliţiei londoneze, Cressida Dick, şi-a cerut în această săptămână scuze atletei britanice Bianca Williams pentru "suferinţa" cauzată prin arestarea ei, urmată de o percheziţionare în timpul căreia poliţia nu a găsit nimic suspect.

În 1999, un raport a calificat poliţia din Londra drept instituţie rasistă după ce, cu şase ani în urmă, ucisese un adolescent de culoare, Stephen Lawrence, ceea ce a declanşat un val de furie ce a dus la o reformă a instituţiei.

Potrivit unui studiu realizat de London School of Economics (LSE) în 2018, persoanele de culoare riscă de de opt ori mai mult să fie arestate şi percheziţionate faţă de persoanele albe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.