Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc reglementeaza conducerea asociațiilor internaționale de credincioși

Foto RTE
papa francisc irak

Un decret emis de Departamentul pentru laici, familie și viață și aprobat de papa Francisc – document publicat vineri, 11 iunie a.c. – reglementează durata mandatelor de conducere cu privire la asociațiile internaționale de credincioși, astfel încât autoritatea să reprezinte o autentică slujire a comuniunii, evitându-se totodată riscul legat de personalism și abuzuri.

Departamentul pentru laici, familie și viață a emis un decret care are forța juridică a unei legi și care reglementează durata și numărul de mandate de conducere (de maximum 10 ani consecutivi) cu privire la asociațiile internaționale de credincioși, private și publice, și necesitatea ca membrii asociației să fie reprezentați în cadrul procesului de alegere a conducerii internaționale.

Prevederea, aprobată în formă specifică de papa Francisc, și promulgată vineri, 11 iunie a.c., va intra în vigoare peste trei luni. Normativa va fi obligatorie pentru toate asociațiile de credincioși și alte organisme recunoscute sau fondate de Departamentul pentru laici, familie și viață.

Scopul decretului este promovarea „unei reînnoiri benefice” la nivelul conducerii, astfel încât autoritatea să fie exercitată ca o slujire autentică, legată de comuniunea eclezială.

O notă explicativă – publicată de Departamentul pentru laici, familie și viață împreună cu decretul – observă că papa Francisc, în conformitate cu predecesorii săi, sugerează înțelegerea nevoilor legate de parcursul maturizării ecleziale a asociațiilor de credincioși în vederea convertirii misionare, indicând ca priorități respectarea libertății personale, depășirea autoreferențialității, a formelor de unilaterism și absolutizare și promovarea unei sinodalități mai ample precum și a binelui prețios al comuniunii.

Nota subliniază că „nu de puține ori, lipsa limitelor în privința mandatelor de conducere favorizează, în cei chemați să conducă, formele de însușire a carismei, personalism, centralizarea funcțiilor precum și expresii de auto-referențialitate, care cauzează cu ușurință încălcări grave ale demnității și libertăți personale și, chiar, abuzuri reale. Un exercițiu prost al conducerii” – se observă – „ creează, în mod inevitabil, conflicte și tensiuni care rănesc comuniunea, slăbind impulsul misionar”.

Însă, experiența a arătat că „schimbul generațional la nivel de conducere aduce mari beneficii vitalității asociației: este o oportunitate pentru creșterea creativă și un stimulent pentru investiția formativă; revigorează fidelitatea față de carismă; dă respirație și eficacitate interpretării semnelor timpurilor; încurajează modalități noi și actuale de acțiune misionară ”.

În același timp, Departamentul pentru laici, familie și viață – „conștient de rolul cheie avut de fondatori” – își rezervă dreptul de a-i dispensa pe fondatori de limitele stabilite cu privire la mandatele de conducere (articolul 5 din decret), însă doar dacă consideră această dispensare necesară pentru dezvoltarea și stabilitatea asociației și a instituției și dacă această dispensă corespunde cu voința clară a organismului central de conducere.

Donează pentru o mare misiune: ajută-ne să ducem tuturor cuvântul Papei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.