Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză acută la IGSU: Salvatorii nu pot 'onora' toate urgențele, dezvăluie un document guvernamental

hotnews.ro
IGSU DSU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, structura care asigură echipajele SMURD precum și intervențiile la nivel național în caz de incendii, accidente și dezastre, se confruntă cu o lipsă acută de personal, precum și cu îmbătrânirea angajaților.

„Numărul echipajele autospecialelor de stingere incendii reprezintă 50,9% din necesar (1594), iar cel al echipajelor ambulanţelor SMURD se situează la 48,2% din necesar (446)”, se arată într-un document guvernamental consultat de ȘTIRIPESURSE.RO.

Din acest motiv, apelurile de urgență „de multe ori, nu pot fi 'onorate' din cauza lipsei resurselor”.

Pentru că sunt puțin angajați, personalul care ar trebui să asigure intervențiile de urgență este nevoit să preia și apelurile telefonice de urgență.

Se constată de asemenea, în raport, „imposibilitatea asigurării funcţionării pe tură” a echipajelor specializate în interventii în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice sau radiologice.

În loc de un program de 24 de ore cu 72 de ore pauză, angajații IGSU muncesc acum pe ture de 24 cu 48 ore/7 zile din 7, „ceea ce poate genera pe termen mediu și lung uzura fizică și psihică a acestuia cu implicații majore asupra modului de îndeplinire a misiunilor”.

În perioada concediilor de odihnă, presiunea pe sistemul de intervenții de urgență este și mai mare.

Anul trecut, de exemplu, angajații IGSU au avut de aproape zece ori mai multe intervenții decât în 2017, cu mai puțini oameni.

„Se poate observa faptul că, în anul 2020, numărul intervențiilor executate crește de 9,88 ori față de numărul intervențiilor executate în anul 2007 (de la 52.729 la 520.866), în timp ce efectivele sunt diminuate în anul 2020 cu un procent de 12,57% față de cele din 2007 (de la 30.729 la 26.866).

O altă problemă cu „implicații majore” este vârsta înaintată a angajaților.

„Se impune specificat faptul că implicaţii majore asupra modului de îndeplinire a misiunilor îl va avea inclusiv procesul de îmbătrânire graduală şi sistematică a efectivelor, în prezent, peste 51% din subofiţerii încadraţi la nivelul structurilor de intervenţie (categorie de cadre militare care reprezintă peste 85% din total efectivelor acestora) având vârsta cuprinsă între 41 şi 55 de ani”, se arată în raport.

„Toate cele expuse scot în evidenţă situaţia deficitară a IGSU şi a structurilor subordonate în ceea ce priveşte alocarea resurselor umane, atât sub aspectul insuficienţei, cât şi sub cel al necesităţii de „întinerire” a acesteia. Cea mai potrivită soluţie identificată pentru remedierea actualelor neajunsuri şi vulnerabilităţi o constituie suplimentarea numărului de posturi la nivelul structurilor de intervenţie, prin majorarea numărului actual (care este nesemnificativ) de posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti”, se arată în document.

Situația de la IGSU va intra în dezbaterea ședinței de Guvern.

Documentul guvernamental poate fi consultat aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.